Ogórki kwaszone w ok. 20 dni
Ogórki małosolne w ok. 3 dni
Przygotuj:
- ok. 3 kg ogórków gruntowych
- sól
Opakowanie wystarczy na ok. 6 słoików 1 l
Sposób przygotowania:
1 Przygotuj zalewę, rozpuszczając sól w gorącej wodzie (1 czubata łyżka stołowa soli, tj. 20 g na każdy 1 l wody)
2 Do każdego słoja o pojemności 1 l wsyp 1 czubatą łyżkę mieszanki do ogórków (ok. 7 g).
3 Następnie ułóż w każdym ze słoi umyte ogórki i zalej wcześniej przygotowaną zalewą.
4 Ogórki kwaszone
Słoiki zakręć szczelnie zakrętką i pozostaw w chłodnym miejscu przez kilka tygodni.
Ogórki małosolne
Słoiki przykryj ściereczką i pozostaw przez 2-3 dni w temperaturze otoczenia.
Pamiętaj, że smak ogórków zależy m.in. od: temperatury, czasu przechowywania i użytych składników.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Tysiące przepisów znajdziesz na: Doradcasmaku.pl
Któż nie zachwyca się doskonałym smakiem ogórków kwaszonych i sezonowych ogórków małosolnych! Sekret tej kulinarnej specjalności kuchni polskiej tkwi w starannie dobranej recepturze opartej na świeżych ogórkach, odpowiednich proporcjach przypraw takich jak: chrzan, koper, gorczyca biała, czosnek oraz klasycznej zalewie solnej. Wystarczy przygotować zalewę i w łatwy sposób uzyskać smakowite ogórki.
Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych - suszona mieszanka przyprawowa.
Produkt może zawierać:
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
seler i
orzeszki ziemne.