Sposób użycia:
Nasiona chia mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu: namaczając w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: łyżeczka nasion - 4-6 łyżeczek płynu.
Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chia (szałwia hiszpańska) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniona przez Inków i Azteków. Nazywana przez Indian „pokarmem dla biegaczy" lub „cudownym ziarnem".
Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości:
- nie zawiera cukrów;
- bardzo niska zawartość soli;
- naturalne źródło białka;
- wysoka zawartość błonnika;
- wysoka zawartość: wapnia, magnezu, żelaza i fosforu;
- wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3.
Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.**
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.**
** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pomoże osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Nasiona chia są podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajdują zastosowanie jako:
- dodatek do wypieków (pieczywa i ciast);
- dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw);
- dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
- dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru);
- dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Odżywczy owocowy koktajl z chia
Składniki:
2 łyżeczki nasion chia, szklanka mleka bądź napoju roślinnego, banan, awokado, łyżka miodu lub ksylitolu Sante.
Sposób przygotowania:
Chia zalać letnim mlekiem. Odstawić na kilka minut, aż nasiona napęcznieją. Zmiksować z rozdrobnionymi owocami i miodem. Spożyć po przygotowaniu.
Chia Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)