Sposób użycia:
Zalecane dzienne spożycie: 12 g. Spożywać 1 porcję 6 g (2 łyżeczki) 2 razy dziennie. Porcję produktu (2 łyżeczki - 6 g) zalać 200 ml chłodnej, przegotowanej wody. Po zalaniu mieszanki odczekać ok. 20 minut, aż lekko spęcznieje i uzyska konsystencję kleiku, następnie wypić.
Błonnik witalny znajduje zastosowanie jako:
- dodatek do wody, soku, mleka, napoju roślinnego
- zagęszczacz do zup i sosów
- dodatek do owsianki, jogurtu, kefiru
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Żywność Funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Błonnik witalny zawiera wyłączne składniki pochodzenia naturalnego. Pomaga uzupełnić standardową dietę w błonnik, stanowiąc ważne urozmaicenie codziennego menu. Mieszanka ta wspomaga funkcjonowanie jelit, natomiast zawarte w niej nasiona babki płesznik zwiększają uczucie sytości.
- Babka płesznik (Plantago psyllium) to roślina wywodząca się z rejonu Morza Śródziemnego. Jedwabiście gładkie nasionka pod wpływem wody pęcznieją i uwalniają śluz, tworząc delikatny kleik. Nazywane są „nasionkami zdrowia".
- Babka jajowata (Plantago ovata) wywodzi się z południowo-wschodniej Azji, gdzie jej właściwości są wykorzystywane od tysięcy lat. Łuska nasion babki jajowatej jest najcenniejsza, ponieważ zawiera błonnik. Po wchłonięciu wody pęcznieje, tworząc żel o neutralnym smaku.
Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 12 roku życia. Nie zaleca się stosowania produktu przez kobiety w ciąży oraz karmiące, a także w przypadku chorób układu pokarmowego, niedrożności jelit, ciężkiej cukrzycy i podczas silnych biegunek.
Przy spożywaniu produktów bogatych w błonnik należy przyjmować ok. 2 litry wody dziennie. Produkt należy przyjmować 30-60 minut przed lub po zażyciu leków, ponieważ może opóźniać ich wchłanianie.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przepis na koktajl owocowy z błonnikiem:
Składniki: (na 2-3 porcje):
1 banan, ½ mango, 60 g malin, ½ szklanki napoju kokosowego, 2 łyżeczki błonnika witalnego
Przygotowanie:
Zmiksuj owoce oraz napój ze sobą. Do zmiksowanego koktajlu dodaj błonnik witalny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, aby błonnik napęczniał. Przelej do szklanek i wypij na zdrowie!
Mieszanka nasion babki płesznik i łuski babki jajowatej