Sposób przyrządzania:
1. Z 0,5 litra mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać do niej zawartość torebki oraz 25 g cukru (ok. 1 i 1/2 łyżki), dobrze rozmieszać.
2. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń. Gotować jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do momentu zgęstnienia budyniu.
3. Ugotowany budyń wlać do salaterek.
Budyń można podawać z konfiturami lub sokiem owocowym.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Krem budyniowy
Składniki: 2 budynie waniliowe „Wodzisław", 0,5 l mleka, cukier wanilinowy „Wodzisław" 30 g, 3 żółtka, 4 czubate łyżki cukru, kostka masła.
Sposób przyrządzania: Budynie „Wodzisław", cukier wanilinowy „Wodzisław", żółtka, cukier wymieszać w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki. Intensywnie mieszając zagotować. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem można zastosować do kremówek, ptysiów, eklerów, itp.
Budyń smak waniliowy
Produkt może zawierać
gluten,
mleko i
seler.