Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Gałka muszkatołowa to nasiona wiecznie zielonego drzewa - muszkatołowca korzennego, które charakteryzuje się korzennym, lekko piekącym smakiem i intensywnym aromatem. Przyprawia się nią ciasta, pierniki, oraz aromatyzuje kompoty, aperitify, poncze, grzane wino, kakao. Gałka stosowana jest również do dań mięsnych. Najbardziej intensywny smak i aromat zapewni potrawom świeżo starta gałka.
Crumble gruszkowe
Składniki dla 4 osób:
4 gruszki, sok z połowy cytryny, 3 łyżki brązowego cukru, 1/2 szklanki płatków owsianych, garść orzechów włoskich, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 50 g masła.
Produkty Kamis:
szczypta startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
- Gruszki obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem (1 łyżka) i startą gałką muszkatołową.
- Ułóż na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
- Połowę płatków owsianych oraz orzechy zmiksuj. Dodaj pozostałą połowę, mąkę, cukier (2 łyżki), cynamon i pokrojone w kostkę masło, wszystko rozetrzyj na kruszonkę.
- Posyp kruszonką gruszki. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz ok. 25-30 minut w 180°C.
Gałka muszkatołowa cała
Może zawierać
gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.