Sposób przyrządzania:
1. Zawartość torebki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować!).
2. Galaretkę wlać do naczynia, po wystudzeniu wstawić do lodówki, do stężenia.
W czasie upału należy użyć nieco mniej wody.
Aby otrzymać galaretkę w kostkach należy użyć 400 ml wody, wylać ją do niedużego, płaskiego naczynia i pozostawić do stężenia.
Pokroić nożem w kostkę.
Uwaga! W przypadku użycia świeżych owoców kiwi i ananasa - galaretka nie tężeje.
Galaretkę można podawać z owocami, kremami, bitą śmietaną lub używać do dekoracji ciast i tortów.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
„Lazurowe zapomnienie"
Składniki: 4 jaja, ¾ szklanki cukru, 15 dag mąki, 1/2 opakowania cukru wanilinowego „Wodzisław" 30 g, ½ łyżeczki proszku do pieczenia „Wodzisław", galaretka niebieska „Wodzisław".
Sposób przyrządzania:
Białka ubić na sztywno dodając na początku ubijania szczyptę soli. Do ubitej piany dosypywać po łyżce cukru, dalej ubijając. Następnie wrzucić po jednym żółtku, ubić. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180°C), piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Biszkopt polać tężejącą niebieską galaretką „Wodzisław" (można posmarować dowolnym kremem i przybrać owocami).
Niebieska galaretka o smaku wieloowocowym
Produkt może zawierać
gluten, mleko i seler.